Sukuseuran kesäretki Sastamalaan on 20.7 ja Ähtärin Vanhaan Pappilaan 10.8.
Muista ilmoittautua, jotta saamme varattua kaikille halukkaille ruokailun
Ystävällisin terveisin
Anna-Maija Eskonen, pj
Sukuseuran kesäretki Sastamalaan on 20.7 ja Ähtärin Vanhaan Pappilaan 10.8.
Muista ilmoittautua, jotta saamme varattua kaikille halukkaille ruokailun
Ystävällisin terveisin
Anna-Maija Eskonen, pj
KESÄN 2024 ENSIMMÄINEN KESÄRETKI
Suuntautuu heinäkuiseen Sastamala Gregoriana tapahtumaan 20.7.2024.
Lisätietoja kohteesta löydätte osoitteesta sastamalagregoriana.fi Liput musiikkitapahtumiin hankkii kukin omakustanteisesti.
Vaikka kaikki maksavat konserttilippunsa ja ruokailunsa itse, kannattaa meidän varata pöytä, joten ilmoitathan 18.5. mennessä osallistumisestasi tällä lomakkeella.
S-Etukortilla saa 15 % alennuksen Pyhän Marian kirkossa järjestettävästä konsertista 17.-21.7.2024 välisenä aikana. Etu koskee normaali- ja eläkeläishinnoiteltuja lippuja A-, B-, ja C-katsomoista. Max. 2 lippua / asiakas S-mobiilista löydettävällä alennuskoodilla tapahtuman alkuun saakka.
TOISENA KESÄTAPAHTUMANA 10.8 klo 13.00 alkaen tapaaminen Ähtärin vanhaan pappilaan perustetussa Hetki kahviossa, jossa on mahdollista nauttia kahvia, suolaisia vohveleita ja leivonnaisia. Hinta n. 10-15€.
Lisätietoja kohteesta löydät osoitteesta vanhapappilahetki.fi Talossa asuivat aikanaan Julia ja Julius Bergroth perheineen.
Kahvitapaamisen jälkeen jatkamme Ähtärin Vanhalle hautausmaalle tutustumaan Bergrothejen, Bärien ja Kallialan perheiden hautoihin.
Kahvila ja pikkuputiikki ovat avoinna ke 11-16, to 12-16, pe 11-16 ja la 12-16, sunnuntaisin suljettu.
Oheisen linkin takaa avautuu Marketta Koiviston lähettämä Karkun Sanomien mielenkiintoinen artikkeli. Tässä myös tietoja jutussa esiintyvistä Kaarlo Bähristä ja hänen pojastaan ja työnsä jatkajasta Erkki Marjamosta.
AEA_J Kaarlo Bähr:
Kaarlo Bähr kävi 1897-1901 lukkari-urkurikoulua Turussa ja Viipurissa. Hän on opiskellut myös Helsingin musiikkiopistossa. Hän oli 1902 Vaasassa v.t. urkurina ja vuodesta 1903 Karkun seurakunnan lukkari-urkuri kuolemaansa asti. Hän toimi Karkun Säästöpankin kamreerina 20 vuotta. Kaarlo suoritti myös postivirkamiestutkinnon ja hoiti Karkun Heinoon postiasemaa vuodesta 1910 kuolemaansa saakka. Hän on ollut Karkun kunnanvaltuutettu ja toiminut muissakin luottamustehtävissä. Hän on perustanut Karkun suojeluskunnan soittokunnan, johtanut sitä sekä nuorisoseuran ja kirkkokuoroa.
Director cantus 1923.
Kaarlo Bähr viihtyi Karkun kauniissa maisemissa, mutta päätti kerran hakea muualle. Vaalilaulua edeltävänä lauantaina hän saapui Tampereelle veljensä Johnin luo aikomuksenaan jatkaa matkaa kohti pohjanmaata ensimmäisellä aamujunalla. Kaupungilla hän yhytti veljensä Ivarin ja ostettuaan kirjakaupasta vastailmestyneet Hj. Nortamon Raumlaiset jaaritukset, he menivät Johnin ja Alman luo. Yö kului rattoisasti jaarituksien metkuille naurettaessa. Alma yritti nukkua ollakseen ajoissa jalkeilla. Herätessään hän havaitsi junan jo menneen ja naurunremakoiden yhä kaikuvan salista. Kaarlo palasi Karkkuun eikä tiettävästi hakenut enää muualle.
Noin 180 cm. mittainen, suurisilmäinen Kaarlo oli Bährien tapaan luonteeltaan tulinen.
AEA_JC MARJAMO, ERKKI LENNART, vuoteen 1935 BÄHR
18.09.1916 Karkku – 11.03.1940 Vuosalmi
Käynyt Tyrvään yhteiskoulua, suorittanut Turun kirkkomusiikkiopiston kurssin 1938.
Vänrikki. Haavoittui ja sidontapaikalle vietäessä Iääkintämiesten vetämään pulkkaan tuli täysosuma. Erkki ja toinen lääkintämies kuolivat, toisen haavoittuessa vaikeasti. Kesti kauan ennen kuin Hilja Bähr sai selville poikansa kohtalon.
Ernst Julius Bährin (23.07.1831 Seinäjoki – 05.12.1901 Veteli) hauta Vetelin hautausmaalla on kunnostettu.
Kunnostuksesta on vastannut Vetelin kotiseutuväki. Suvun jäsenet ovat yhteisvastuullisesti korvanneet kunnostuksesta aiheutuneet kustannukset.
Meissä sukulaisissa on herännyt ajatus käydä katsomassa punaisen eli ABB sukuhaaran kantaisän hautaa.
Kokoonnumme Vetelin hautausmaalle 10.6.2023 klo 13
E.J.Bährin hautakivi löytyy, kun kuljemme tieltä vasemmalle kohti kirkooa n. 50m, jolta tasanteelta edelleen alas kohti Nälkävuosien muistokiveä. E.J. Bährin hauta on siitä n. 50 m päässä.
Klo 14 alkaen omakustanteinen ruokailu läheisessä hotelli Kampelissa.
Jotta voisimme ilmoittaa ruokailijoiden määrän, olisi hyvä tietää niiden osallistujien määrä, jotka ovat halukkaita osallistumaan ruokailuun.
Ilmoittaudu Facebook ryhmän kautta 30.5 mennessä.
Terveisin hallitus
Anna-Maija Eskonen, pj
Sukuseuran hallitus on Sukukokouksen valtuuttamana myöntänyt Bär/Bähr-sukuseuran Oltermannin arvon sukumme vanhimmalle Dr. Pertti J. Pellolle.
Sukuseura onnittelee Pertti Peltoa.
Kiitokset vielä kaikille osanottajille!
Oli ihana tavata teitä kaikkia ja viettää kanssanne upean kaunis kesäinen päivä!
Meitä oli kerääntynyt Tampereen Pursiseuran aurinkoisiin tunnelmiin 36 henkeä nauttimaan hyvästä seurasta ja ihanista herkuista.
Ateriasta vastasi Riku Salminen tukijoukkoineen, Paula Virmasalo oli tehnyt maistiaisiksi Antamon silakkarullia ja Maarit Haara tukijoukkoineen oli luonut suussa sulavia täytekakkuja. Liha- ja kalakukoista sekä muista leipomuksista vastasi allekirjoittanut Anna-Maija Eskonen.
Virtuaaliyhteydessä oli lisäksi Irina Baehr-Alexandrowsky.
Inna King lähetti meille videotervehdyksen perheineen aurinkoisesta Amerikasta.
Ville Vaajakallion sukellusaiheiset valokuvat pyörivät kahvittelun aikana ja kokouksen jälkeen esiintyivät Camilla Bäckman, joka esitti tulevan levynsä materiaalia sekä Markus Bäckman ja Veli-Pekka Bäckman. Kiitokset heille ihanasta musiikkituokiosta.
Paljon oli pohdittavaa sääntömääräisten asioiden lisäksi.
Irinasta tehtiin kunniapuheenjohtaja.
Puhuttiin sukuseuran rakenteen järkeistämisestä ja annettiin hallitukselle tehtäväksi seurata mm. yhdistyslain uudistamista sen uuden toimintaryhmiä koskevan lainsäädännön osalta. Nythän iso osa jäsenmaksujen tuotoista menee patentti- ja rekisterihallituksen ilmoituksiin sekä Sukuseurojen keskusliiton jäsenmaksuihin.
Keskusteltiin myös Oltermannin arvosta, millä perusteilla se myönnettäisiin jatkossa ja hallitus sai tehtäväkseen selvittää asiaa.
Tunnelma oli kotoisan lämminhenkinen.
Vielä kerran kiitos kaikille paikallaolijoille sekä työryhmälle isosta työpanoksesta ja ihanista pöydän antimista.
Anna-Maija Eskonen,
Bär/Bähr sukuseuran hallitus
250 g hienoja/erikoisvehnäjauhoja
250 g tavallisia vehnäjäuhoja
7 g kuivahiivaa
50 g sokeria
125 ml maitoa
1 suuri muna
250 g voita n. 1,5 cm kuutioina
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää maito. Lisää muna ja sokeri.
Lisää taikinaan jauhoja ja voikuutioita tasaisesti sekoittaen. Anna osan voikuutioista jäädä isoiksi möykyiksi.
Anna nousta kaksinkertaiseksi.
Laita jääkaappin 2 tunniksi.
Ota taikina ja kaulitse siitä pitkä kantikas n. 1 cm vahvuinen levy ja taittele se ensin sivuilta neljännekset keskelle ja vielä kaksinkerroin kuin kirja. Laita muovikelmussa jääkaappin n. tunniksi kunnes voi taas kovettuu.
Ota taikina ja kaulitse siitä pitkä n. 1 cm vahvuinen levy ja taittele se kolmeen osaan kuin pyyhe. Laita muovikelmussa n. tunniksi jääkaappiin kunnes voi taas kovettuu.
Toista niin monta kertaa, että taikina on ollut jääkaapissa yht. 9 tuntia. Itse tyydyn 5 kaulintakertaan ja toistan taitokset samalla kaulintakerralla useammin, mikäli taikina pysyy riittävän kylmänä.
Kaulitse taikina n. 1 cm vahvuiseksi pitkänomaiseksi, tasareunaiseksi levyksi ja jaa taikina kahtia.
Sivele molemmat levyt voisulalla.
Täytä toinen levy kaneli-sokeri-seoksella (sekä rusinoilla, jos pidät niistä) ja toinen aprikoosihillolla.
Rullaa levyt ja leikkaa pötköjen päät siistiksi.
Leikkaa molemmat pötköt ensin keskeltä. Jaa osat 3 osaan ja leikkaa näistä 3 tasalevyistä leivonnaista.
Anna nousta hyvin, sillä taikina on vielä jääkaappikylmää. Muista että kukin leivonnainen vaatii ympärilleen tilaa, jotta se voi nousta ja levitä. Taikinasta tulee 2-3 pellillistä riippuen leivonnaisen paksuudesta.
Voitele kanamunalla ja paista 180 asteen lämmössä kauniin vaaleanruskeiksi. Voitele valmis leivonnainen vielä aprikoosihillolla kevyesti kuullottaen.
Koristele jäähtynyt leivonnainen vesi-sokerikuorutuksella, raesokerilla tai tomusokerilla.
Vesi-sokerikuorutus
Ota kulhoon tomusokeria ja laita siihen n. 1 ruokalusikallinen vettä. Lisää tomusokeria tai vettä halutun tuloksen saavuttamiseksi.
Laita massa pussiin ja leikkaa pieni lovi pussin kulmaan. Pursota pellillinen kerrallaan ja anna jäähtyä rauhassa.
Valmiiden leivonnaisten määrä riippuu siis siitä, minkä paksuisia niistä haluat. Määrästä tulee keskimäärin 24-48 kpl. Hillolla täytetyistä ei saa kovin ohuita, joten oma suhteeni oli 24 korvapuustimaista ja 12 hillolla täytettyä.
Taikinasta voi muotoilla myös muun mallisia leivonnaisia, kuten kahdeksikkoja tai kantikkaita. Muodosta riippumatta ne kaikki ovat nimeltään Danish Rolls.
Saa makunäytteen 2022 Sukukokouksessa, ken tilaisuuteen pääsee.
Anna-Maija Eskonen, ABB_IGc
1 paketti pakastevalmista kaura-ruis taikinaa
500g karjalanpaistilihoja
väliin pakastevalmista peruna-sipuli-sekoitusta
suolaa maun mukaan
Ohje:
Anna taikinan sulaa n. tunti. Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Laita pataan leivinpaperiarkki ja tee taitokset reunan mukaisiksi.
Painele taikina n. puoli senttiä ohueksi nipistellen ja taputellen leivinpaperia, padan pohjaa ja reunoja vasten.
Lado kerros lihan kappaleita pohjalle, päälle suolaa maun mukaan.
Lisää ohut kerros peruna-sipuli-sekoitusta.
Toista sama ja laita ylimmäksi vielä lihakerros, sen mukaan kuin arvioit mahtuvan, kun suljet kukon.
Käännä reunoilta taikina kukon muotoa mukaillen ja nipistä rypyistä taikinaa talteen. Varo puhkomasta reunusta liian ohueksi muokatuilla kuorenosilla. Peitä aukko talteen ottamallasi taikinalla. Taikinaa riittää juuri ja juuri, mutta riittää kuitenkin.
Kostuta kädet ja muotoile kansi tasaiseksi.
Laita ilman kantta uuniin n. 45 minuutiksi. Ota uunista ja voitele pinta voilla.
Pienennä uunin astemäärä 125 asteeseen ja anna hautua uunissa n. 5 tuntia. Jos pinta tummuu, laita padan kansi päälle.
Anna jäähtyä rauhassa noin 3 tuntia esim. pannun myssyn tai villaisen suojissa ja ei kun syömään…
Uuniini mahtuu saman aikaisesti 2 kukkoa ja toisen voi muuten myös pakastaa.
Saa makunäytteen 2022 Sukukokouksessa, ken tilaisuuteen pääsee.
Anna-Maija Eskonen, ABB_IGc
1 paketti pakastevalmista kaura-ruis taikinaa
500g perattuja, päättömiä muikkuja
1,5 pakettia amerikan pekonia
suolaa maun mukaan
Ohje:
Anna taikinan sulaa n. tunti. Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Laita pataan leivinpaperiarkki ja tee taitokset reunan mukaisiksi.
Painele taikina ohueksi nipistellen ja taputellen leivinpaperia, padan pohjaa ja reunoja vasten.
Lado kerros muikkuja pohjalle, päälle suolaa mutta ei runsaasti, sillä seuraavaksi ladottava pekonipalojen kerros on itsessään suolainen.
Toista sama ja laita pekonien päälle vielä muikkuja, sen mukaan kuin arvioit mahtuvan, kun suljet kukon.
Käännä reunoilta taikina kukon muotoa mukaillen ja nipistä rypyistä taikinaa talteen. Varo puhkomasta reunusta liian ohueksi muokatuilla kuorenosilla. Peitä aukko talteen ottamallasi taikinalla. Taikinaa riittää juuri ja juuri, mutta riittää kuitenkin.
Kostuta kädet ja muotoile kansi tasaiseksi.
Laita ilman kantta uuniin n. 45 minuutiksi. Ota uunita ja voitele pinta voilla.
Pienennä uunin astemäärä 125 asteeseen ja anna hautua uunissa n. 5 tuntia. Jos pinta tummuu, laita padan kansi päälle.
Anna jäähtyä rauhassa noin 3 tuntia esim. pannun myssyn tai villaisen suojissa ja ei kun syömään…
Uuniini mahtuu saman aikaisesti 2 kukkoa ja toisen voi muuten myös pakastaa.
Saa makunäytteen 2022 Sukukokouksessa, ken tilaisuuteen pääsee.
Anna-Maija Eskonen, ABB_IGc