Sukuseuramme historiikki

Mistä kaikki alkoi?

Bär/Bähr -sukuseura ry:n historiikki

1.6.1991 pidettiin suvun niin kutsuttu serkkujen tapaaminen Tampereella Lahdensivun kodissa.  Siihen osallistui suuri joukko bäriläisiä. Tapaamisessa päätettiin ryhtyä pääjohtaja Kaarlo Julius Kallialan (ABB_aI) sukukirjan päivittämiseen. K.J. Kalliala oli omalla kustannuksellaan jakanut toimittamaansa ja kustantamaansa sukukirjaa 1 kpl/perhe. Sukukirja päättyy vuosiin 1960 – 1961, joten kolmessa vuosikymmenessä oli paljon ehtinyt muuttua viidennestä sukupolvesta eteenpäin.

Serkkujen tapaamisen idean alkuunpanijoina olivat
sisarukset Elina Lehtonen
(AEA_BCa) ja Marketta Sarta (AEA_BCb).
Ilman heidän aktiivisuuttaan meillä ei olisi nykyistä sukuseuraa.

27.7.1991 kirjoitettiin pöytäkirja, jossa päätettiin perustaa sukuseura. Se tehtiin Bär-Bähr -sukuhaarojen edustajien kokouksessa Elina ja Klaus Lehtosen tilalla OrivedenOnnistaipaleella. Läsnä olivat Elina ja Klaus Lehtosen lisäksi Marketta ja Heli Sarta (AEA_BDb), Erkki Marjamo, Heikki Kalliala sekä Antamo Vaajakallio, joka kirjoitti pöytäkirjan. Sukuseuran säännöt noudattelevat pääosin Tertin Kodin Sukukirjan mallisääntöjä.

14.6.1992 kokoonnuttiin sukuyhdistyksen perustamiskokoukseen Virtain kirkolla. Alkuseremonioitten jälkeen osallistujat siirtyivät Perinnekylään aterioimaan ja perustamaan rekisteröitävää sukuyhdistystä. Kokouksen giganttisena pyrkimyksenä oli saada tulevaisuudessa aikaan täydellinen lista sukumme jäsenistä ja pitää tiedot ajan tasalla. Tilaisuuteen osallistui 70 suvun täysi-ikäistä jäsentä ja 10 lasta.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Antamo Vaajakallio, sihteeriksi Elina Lehtonen, pöytäkirjantarkastajiksi Heli Sarta ja Marketta Sarta. Kaudeksi 1992-1995 valittiin hallitukseen seuraavat jäsenet: Antamo Vaajakallio, Jorma Bäckman, Ilona Ilveskivi, Mikko Kivekäs, Erkki Marjamo ja Elina Lehtonen. Varalle valittiin Marketta Sarta ja Maarit Haara. Tilintarkastajiksi valittiin Veikko Salminen ja Anna Lähteenmäki. Yhdistyksen kotipaikka on Virrat ja toimialueena koko maa.

Vanhimman isästä poikaan jatkuneen sukuhaaran vanhinta elossa olevaa miespuolista jäsentä päätettiin kunnioittaa nimellä oltermanni. Idea oli Antamo Vaajakallion. Ensimmäiseksi oltermanniksi lyötiin Jorma Vaajakallio (ABB_IC) Tampereelta. Arvonimi säilyy hänen miespuolisilla jälkeläisillään niin kauan kuin heitä on. Seuraavaksi oikeudet siirtyvät Antamo Vaajakallion ja Chr. vanh. Bärin sukuhaaroille.

Iloisen yksimielisyyden vallitessa toivotettiin uudelle yhdistykselle menestystä. Kokous päätettiin yhteisesti laulettuun Hämäläisten lauluun.

SOPIMUSKIRJA

Me allekirjoittaneet olemme perustaneet Bär/Bähr -sukuseura ry. -nimisen yhdistyksen, liittyneet siihen jäseniksi ja hyväksyneet sille oheiset säännöt.

Orivesi 15.8.1992

Antamo Vaajakallio, Tekn. graafikko, Muurame
Elina Lehtonen, Kotiteollisuusopettaja, Orivesi
Marketta Sarta, Pankkitoimihenkilö, Tampere

21.9.1992 on tehty diaarimerkintä: Yhdistyksen kappaleilmoitus yhdistysrekisteriin.
21.7.1994: Oikeusministeriö on hyväksynyt tämän yhdistyksen merkittäväksi yhdistysrekisteriin.

Ensimmäinen virallinen Bär/Bähr -sukuseura ry:n kokous pidettiin Tampereella Lahdensivun kodissa 9.9.1995. Paikalle oli saapunut 45 edustajaa kaikista sukuhaaroista, joita on kolme. Jorma Bäckmanin johdolla vietetyn alkuhartauden ja hiljaisen hetken jälkeen kokouksen avaussanat lausui sukuseuran hallituksen puheenjohtaja Antamo Vaajakallio.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Antamo Vaajakallio ja sihteeriksi Elina Lehtonen. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Heli Sarta ja Anna Lähteenmäki, jotka tarvittaessa toimivat myös ääntenlaskijoina.

Valtaosa edellisestä 3-vuotiskaudesta oli kulunut rekisteriviranomaisten päätöstä odotellessa. Jäsenkirjeet, -luettelon täydentäminen ja uuden kokouksen valmistelu olivat muodostaneet edellisen kauden toiminnan, mikä hyväksyttiin. Seuraavan 3-vuotisen toimintakauden päätavoitteeksi asetettiin uuden sukujulkaisun aikaansaaminen, sillä 22.12.1997 tulee 200 vuotta kuluneeksi Johan Christian Baehrin ja Karen Schmidtin häistä.

Arpa määräsi ensimmäiseksi erovuoroisiksi Antamo Vaajakallion ja Erkki Marjamon, mutta heidät valittiin uudelleen. Muut hallituksen jäsenet ovat Jorma Bäckman, Ilona Paavolainen (Ilveskivi), Mikko Kivekäs ja Elina Lehtonen. Tilintarkastajiksi valittiin edelleen Veikko Salminen ja Anna Lähteenmäki.

27.6.1998 pidettiin seuraava sääntömääräinen sukukokous Tamppereella Lahdensivun kodissa. Kokoukseen osallistui 36 täysikäistä suvun jäsentä ja 3 lasta. Jorma Bäckmanin suorittaman alkuhartauden, hiljaisen hetken ja yhdessä nautitun lounaan jälkeen kokoon tulleita tervehti avaussanoin sukuseuran hallituksen puheenjohtaja Antamo Vaajakallio.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Antamo Vaajakallio, sihteeriksi Elina Lehtonen, pöytäkirjan tarkastajiksi Katri Sarta ja Marketta Sihvo, jotka tarvittaessa toimivat myös ääntenlaskijoina.

12.4.1997 on luovutettu Jorma Vaajakalliolle, hänen 90-vuotispäivänään, kultainen B-kirjain oltermannin merkiksi.

15.12.1997 sukuseuran hallitus oli hyväksynyt Veli-Pekka Bäckmanin suunnittelemansukupuun, jota nyt esiteltiin sukukokouksessa.

Sukukirjat ”Bähr – Bär -Baehr -suku Suomessa 1765 – 1997” haettiin perjantaina 13.2.1998 Yliopistollisesta kirjapainosta Jyväskylästä.

Seuraavan 3-vuotiskauden toiminnaksi suunniteltiin sukulaisten etsiminen Tanskasta. Myös matka Tanskaan esitettiin tavoitteeksi. Vanhojen valokuvien keräyksen toivotaan tuottavan tarpeeksi aineistoa kuvateokseen, joka täydentäisi jo julkaistua sukukirjaa ja -puuta.

Hallitukseen valittiin: Antamo Vaajakallio Muuramesta, Jorma Bäckman Marttilasta, Kati Kivekäs Tampereelta, Mikko Kivekäs Helsingistä, Erkki Marjamo Lohjalta ja Elina Lehtonen Orivedeltä. Tilintarkastajina toimivat edelleen Anna Lähteenmäki Tampereelta ja Veikko Salminen Lohjalta.

 

Bär/Bähr -sukuseura ry:n
retki Kööpenhaminaan toteutui 22.5. – 27.5.2000.
Osallistujia oli 12 henkeä.

 

5.8.2001 Hotelli Lakeudessa, Seinäjoella pidettiin seuraava sääntömääräinen sukukokous. Läsnä oli 25 suvun jäsentä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Antamo Vaajakallio, sihteeriksi Ritva-Liisa Havas, pöytäkirjan tarkastajiksi Kaija Snellman ja Heli Sarta, jotka toimivat myös ääntenlaskijoina. Sukuseuran uusi hallitus: Jorma Bäckman, Antamo Vaajakallio, Elina Lehtonen, Ritva-Liisa Havas, Mikko Kivekäs ja Kati Kivekäs. Tilintarkastajiksi valittiin Veikko Salminen HTM ja Anna Lähteenmäki.

Toimintasuunnitelma kaudelle 2001 – 2004 oli aloittaa suvun historiaa käsittelevän kuvateoksen materiaalin keräily. Seinäjoen virallinen opas Helena Palosaari esitteli Alvar Aallon rakennuksia ja lopuksi Törnävän kartanon, jonka vaikutuspiiriin Bährit Suomessa tulivat.

14.8.2004 pidettiin sukukokous Vammalassa Vehmaan tilalla.
Tulokahvin jälkeen sukuseura kustansi kiertoajelun linja-autolla. Sukuseuran hallituksen puheenjohtaja Jorma Bäckman tutustutti sukulaisia Vammalan seutuun ja talkootyönä jälleenrakennettuun Pyhän Olavin kirkkoon, jossa pidettiin hartaushetki.

Kiertoajelun jälkeen nautittiin lounas Vehmaan tilalla. Sitä seurasi fil.maist. Tauno Väinölän esitelmä ”Suvun virsi”. Musiikkia esittivät Camilla, Markus ja Veli-Pekka Bäckman. Läsnä oli 53 suvun jäsentä.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Jorma Bäckman, sihteeriksi Heli Sarta ja pöytäkirjan tarkastajiksi Maarit Haara ja Marketta Sihvo, jotka toimivat myös ääntenlaskijoina. Hallitus 2004 – 2007; hallituksen jäsenistä erovuorossa olivat Elina Lehtonen ja Antamo Vaajakallio. Heidän tilalleen valittiin Riitta Juusela ja Heli Yritys. Muut hallituksen jäsenet ovat Jorma Bäckman, Kati Kivekäs, Kaija Snellman, Ritva-Liisa Havas. Varsinaiseksi tilintarkastajaksi valittiin Veikko Salminen ja varatilintarkastajaksi Ritva-Liisa Havas. Antamo Vaajakallio kutsuttiin kunniapuheenjohtajaksi.

Ritva-Liisa Havas esitteli oman sukuhaaransa kastemekon ja sen historian. Mekko päätettiin lahjoittaa Tyrvään seudun museoon. Kokouksessa esitettiin, että hankittaisiin seinään laattoja niille paikoille, joista suku on lähtöisin esim. Kööpenhamina tai missä suku on vaikuttanut Suomessa esim. Hyterman saari, Östermyran ruukki.

12.8.2007 sukukokous pidettiin hotelli Ellivuoressa, Vammalassa.
Osallistujia oli 28 suvun jäsentä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Jorma Bäckman, varapuheenjohtajaksi Marketta Sarta, sihteeriksi Riitta Juusela ja pöytäkirjan tarkastajiksi Heli Sarta ja Marketta Sarta, jotka toimivat tarvittaessa ääntenlaskijoina.

Toimintasuunnitelmassa vuosille 2007 – 2010 päätettiin panostaa Perhe=Albumi, Bär – Bähr – Baehr valokuvateoksen markkinointiin ja jakeluun. Seinälaattojen hankkimista päätettiin valmistella sukua koskeville tärkeille paikoille, esim. Dronningengade 4-6 Kööpenhaminassa, Östermyran ruutitehdas, Inhan ruukki ja Vilppulan oluttehdas mikäli talonomistajat sen sallivat.

Hallitukseen kaudelle 2007 – 2010 valittiin uudelleen Jorma Bäckman, eroa pyytäneiden Ritva-Liisa Havaksen tilalle valittiin Marketta Koivisto ja Kaija Snellmanin tilalle Irina Baehr-Alexandrowsky. Riitta Juusela, Heli Yritys ja Kati Kivekäs jatkavat hallituksessa. Tilintarkastajaksi valittiin Veikko Salminen ja varatilintarkastajaksi Riitta Raivio. Heli Sarta kysyi onko mahdollista tutkia suvun DNA:ta esimerkiksi vertailemalla eri maissa olevien Bärien näytteitä. Kokous pyysi Heliä kartoittamaan asiaa.

Sukukokouksessa kuultiin seuraavat esitelmät: Elina Lehtosen ”Ruoveden Bär -sukuhaaran vaiheet”, Kaarlo Kallialan ”Mistä Lindrothit Vaasaan – oikeasti – ilmestyivät?” ja Irina Baehr-Alexandrowskyn ”Min riktiga mamma”, joka kertoo Lilly Julia Baehr-Alexandrowskyn ja Lillyn isän Gustav Adolf (Gösta/Poju) Baehrin elämänvaiheista.

13.6.2010 sukukokous pidettiin Virroilla Lomasaari Marttisen monitoimisalissa.Sukukokoukseen osallistui 32 suvun jäsentä. Kokouksen koollekutsuja Riitta Juusela avasi kokouksen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Irina Baehr-Alexandrowsky, sihteeriksi Riitta Juusela, pöytäkirjan tarkastajiksi Anna-Maija Eskonen ja Veli-Pekka Bäckman, jotka tarvittaessa toimivat ääntenlaskijoina.

Virallisten asioiden lisäksi ohjelmassa oli teollisen muotoilijan Jukka Vaajakallion esitelmä ”Mitä design on?” sekä Seija Suomalaisen kirjoitelma anopistaan Hilma Suomalaisesta ja Hilman kirje sisarelleen Julialle päivätty 8.11.1914.

Toukokuussa 2008 oli Veli-Pekka Bäckmanin toimittama Perhe=Albumi, Bär – Bähr – Baehr valokuvateos valmis painosta. Haravoitavan kuva-aineksen määrä nousi yli tuhanteen yksittäiseen otokseen, jonka johdosta kirjan sisältö laajeni noin sadalla lisäsivulla ja parilla sadalla lisäkuvalla. Perhe-Albumi sisältää kuusi esseetä sukumme eri haaroista (joukossa yksi hartaushetki) ja runsaan määrän kuvasivuja, joissa esitellään liki 500 henkilökuvaa sekä kuvia rakennuksista ja hautamuistomerkeistä.

Hallitus 2010 – 2013: Erovuorossa olevan Heli Yrityksen tilalle valittiin Leena Koskinen, eroa pyytäneen puheenjohtaja Jorma Bäckmanin tilalle valittiin Paula Virmasalo. Kati Kivekkään tilalle hallitus etsi uudeksi jäseneksi Mikko Kivekkään suvun sinisestä haarasta. Riitta Juusela, Marketta Koivisto ja Irina Baehr-Alexandrowsky jatkavat hallituksessa.

Kokouksessa ehdotettiin omien kotisivujen perustamista, jossa esiteltäisiin suvun alkuperää ja vaiheita tiivistelminä niin että saataisiin nuoretkin kiinnostumaan  sukuseuran toiminnasta.

16.6.2013 sukukokous pidettiin Kulttuurikeskus Sofiassa, Vuosaaressa, Helsingissä. Kokouksessa käsiteltiin mm. sääntömuutosasioita ja esiteltiin yhdistyksen kotisivut.

Osallistujia oli 69 aikuista ja 9 lasta. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Irina Baehr-Alexandrowsky, sihteeriksi Marketta Koivisto ja pöytäkirjan tarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi Veli-Pekka Bäckman ja Ilkka Wäyrynen.

Hallitus 2013 – 2016: erovuorossa ja eroa haluavan Riitta Juuselan tilalle valittiin Anna Wäyrynen, erovuorossa oleva Irina Baehr-Alexandrowsky valittiin uudelleen ja eroa haluavan Leena Koskisen tilalle valittiin Kirsti Poikonen. Marketta Koivisto, Paula Virmasalo ja Mikko Kivekäs jatkavat hallituksessa. Tilintarkastajaksi valittiin Veikko Salminen ja varatilintarkastajaksi Riitta Raivio.

Bär/Bähr -sukuseura ry:n sukukokouksen ilmoitus oli julkaistu Sukuseurojen Keskusliitto ry:n Sukuviesti -lehdessä.

Ennen varsinaista sukukokousta oli järjestetty ekumeeninen hartaushetki Kulttuurikeskus Sofian Pyhän Viisauden kappelissa (Hagia Sofia). Hartaushetken toimittivat piispa Kaarlo Kalliala, kenttäpiispa Pekka Särkiö ja metropoliitta Ambrosius.

Kahvituksen aikana kuultiin puheenjohtajan avajaissanat ja tanskaksi laulettu häävirsi ”Det er så yndigt at følges ad”. Sanat N.F.S. Grundtvig 1855, musiikki tanskalaisen säveltäjän C.E.F. Weysen, 1833. Häävirren esittivät Liina Bäckman, viulu, Veli-Pekka Bäckman, piano ja Markus Bäckman, laulu.

Sen jälkeen oli vuorossa
kunniajäsenyyksien myöntäminen Elina Lehtoselle ja Marketta Sartalle sekä
kunniapuheenjohtajuuden myöntäminen Jorma Bäckmanille (kuva vas).

Sukuseuran logon tekijä Jukka Vaajakallio ja karhuntassun tekijä Veli-Pekka Bäckman saivat kiitoksiksi kukkaset.

 

Sääntömääräisessä sukukokouksessa hyväksyttiin seuraavat sääntömuutokset:

3§ JÄSENET

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi hyväksytään jokainen 18 vuotta täyttänyt, joka polveutuu isän tai äidin kautta Johan Christian Bäristä, tai joka on avioliiton tai adoption kautta tähän sukuun liittynyt. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea seuran tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaisen jäsenen ja kannatusjäsenen hyväksyy hakemuksesta seuran hallitus. Kunniapuheenjohtajaksi tai – jäseneksi voidaan hallituksen esityksestä seuran sukukokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksentoimintaa. Kunniapuheenjohtajia ja kunniajäseniä lukuun ottamatta kaikkien seuranjäsenten tulee suorittaa yhdistyksen varsinaisen sukukokouksen vahvistama jäsenmaksu vuosittain. Jäsenmaksu määrätään erikseen varsinaisille jäsenille ja kannatusjäsenille. Yhdistyksen jäsenistä tulee hallituksen pitää jäsenluetteloa.

8§ YHDISTYKSEN VARSINAISET KOKOUKSET

Yhdistyksen varsinaiset kokoukset pidetään kolmen (3) vuoden välein huhti- syyskuun aikana. Hallitus määrää päivämäärän ja kokouspaikan.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen sukukokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti vaatii.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla yksi (1) ääni.

Kannattajajäsenillä on puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.

Yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla. Muutoin päätökseksi tulee kokouksen puheenjohtajan kannattama mielipide.

10§ YHDISTYKSEN JÄSENLUETTELO

Hallitus ylläpitää jäsenluetteloa, johon on merkittävä kunkin jäsenen täydellinen nimi ja kotipaikka. Yhdistyksen jäsenille on pyydettäessä varattava tilaisuus tutustua edellä mainittuihin tietoihin. Jäsenluettelossa olevien tietojen luovuttamisesta muutoin säädetään henkilörekisterilaissa. Luovuttamisesta voi päättää yhdistyksen hallitus.

 

Kokouksen jälkeen bäriläiset nauttivat tanskalaisesta lounaasta ja sukuseuran nimikkoviineistä.

Sukulaisia sukukokouksessa 2013

Lounaan ja yhteisvalokuvan jälkeen oli esitelmien vuoro auditoriossa:
Veli-Pekka Bäckman: Kööpenhaminan Kullanmurut,
Marketta Koivisto: Sukuseuramme nimikkoviinit Château Carsin,
Paula Virmasalo: Sukuseuran kotisivujen www.barbahrsukuseurary.com lanseeraus.

Lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa erillisessä kabinetissa. Lapsikatraan kapellimestarina toimi ansiokkaasti Mikko Kivekäs.

Sukukokous päätettiin Eino Leinon runoon Hymni Tulelle. Sen lausui Markus Bäckman.