Sukuseuran hallituksessa heräsi ajatus selvittää olisiko mahdollista saada sukuseuralle nimikkoviinejä. Lähtökohtana oli, että sukumme jäsenellä Juha Berglundilla on Ranskassa viinitila Château Carsin. Juhaan otettiin yhteyttä ja hän oli valmis viemään hanketta eteenpäin yhdessä hallituksen kanssa.
Sukuseuran nimikkoviineinä on kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä. Ensimmäiset nimikkoviinit esiteltiin sukukokouksen yhteydessä kesällä 2013.
Nimikkoviineihimme valitun oman takaetiketin suunnittelusta vastasivat Irina Baehr-Alexandrowsky ja Veli-Pekka Bäckman. Sitä koristavat mm. Jukka Vaajakallion suunnittelema Bär/Bähr -sukuseura -logo ja Veli-Pekka Bäckmanin suunnittelema karhuntassu -tunnus.
Lue Juha Berglundin kuvausta Château Carsinista Carsin Shopin kotisivuilta >>
Valkoviinit:
Château Carsin Blanc Sec 2012
Rypälelajikkeet: Semillon 69 %, Sauvignon Blanc 25 % ja Sauvignon Grise 6 %
Tekniset tiedot: Viini on kypsynyt terästankeissa 6-8 kuukautta.
Château Carsin L´Etiquette Grise 2014
Rypälelajikkeet: Sauvignon Gris 100%
Tekniset tiedot: Viini on käynyt luonnonhiivoilla tammitynnyreissä ja kypsytetty 7 kuukauden ajan hiivasakan päällä. Viini on pullotettu toukokuussa 2015.
Punaviinit:
Château Carsin Rouge 2013
Rypälelajikkeet: Merlot 80%, Cabernet Franc 10% ja Malbec 4%, Carmenere 3%, Cabernet Sauvignon 2% ja Petit Verdot 1%.
Tekniset tiedot: Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 11-12 kuukauden ajan.
Château Carsin Cuvèe Noire 2014
Rypälelajikkeet: Merlot 75%, Cabernet Franc 12%, Malbec 8%, Petit Verdot 3% ja Carmenere 2%
Tekniset tiedot: Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.
Lisätietoa viineistä, hinnat ja tilausohjeet löydät Tuotteet osiosta >>
Tietoa Château Carsinista
Vuonna 1990 ostimme sisarieni kanssa viinitilan, Château Carsinin. Tila sijaitsee noin 40 kilometriä Bordeaux’n kaupungista etelään, polveilevalla Ranskan maaseudulla. Kellarimme ja pääosa tarhastamme ovat Rionsin kylässä, jossa on sijainnut gallialaisten kylä jo 2000 vuotta sitten.
Aluksi seurasimme ns. Uuden Maailman viinintekofilosofiaa, joka puski tuolloin voimakkaasti Australiasta maailman viinintuotantoalueille. Tekninen laatu tarkoitti puhtaita ja hedelmäisiä viinejä.
Sittemmin olemme siirtyneet teknillisistä pyrkimyksistä kohti maanläheisempiä ja omalle alkuperällensä tyypillisiä viinejä. Olemme muun muassa ottaneet monia vanhoja kansanperinteisiin nojaavia menetelmiä käyttöön ja lopettaneet mm. erilaisten hyönteis- ja rikkaruohomyrkkyjen käytön. Seuraamme myös kuunkiertoa köynnösten kasvatuksessa ja viininvalmistuksessa kellarissamme.
Olemme myös istuttaneet useita perinteisiä Bordeaux’n rypälelajikkeita, jotka ovat viime vuosina jääneet kaupallisten valintojen myötä vähemmälle huomiollle. Näitä lajikkeita ovat mm. sauvignon gris, carmenere sekä malbec. Toki viljelemme myös alueellemme tyypillisempiä lajikkeita, kuten merlot’a, cabernet francia, sauvignon blancia ja semillonia.
Tuloksena uskon meidän saavan viininystäviä kiinnostavia viinejä, jotka kertovat alkuperästään ja maistuvat enemmän itse viiniltä. Parhaimmillaan tuotteemme viestivät sadonkorjuun ilosta ja sitoutumisestamme laatuun.
Juha Berglund
Isäntä, Château Carsin