eMuseo

Kuvia ja tarinoita suvun vanhoista tavaroista.

Kaarlo Bähr ja kirkkokuoro

Kaarlo Bähr ja kirkkokuoro

Oheisen linkin takaa avautuu Marketta Koiviston lähettämä Karkun Sanomien mielenkiintoinen artikkeli. Tässä myös tietoja jutussa esiintyvistä Kaarlo Bähristä ja hänen pojastaan ja työnsä jatkajasta Erkki Marjamosta.

 

AEA_J    Kaarlo Bähr:

Kaarlo Bähr kävi 1897-1901 lukkari-urkurikoulua Turussa ja Viipurissa. Hän on opiskellut myös Helsingin musiikkiopistossa. Hän oli 1902 Vaasassa v.t. urkurina ja vuodesta 1903 Karkun seurakunnan lukkari-urkuri kuolemaansa asti. Hän toimi Karkun Säästöpankin kamreerina 20 vuotta. Kaarlo suoritti myös postivirkamiestutkinnon ja hoiti Karkun Heinoon postiasemaa vuodesta 1910 kuolemaansa saakka. Hän on ollut Karkun kunnanvaltuutettu ja toiminut muissakin luottamustehtävissä. Hän on perustanut Karkun suojeluskunnan soittokunnan, johtanut sitä sekä nuorisoseuran ja kirkkokuoroa.

Director cantus 1923.

Kaarlo Bähr viihtyi Karkun kauniissa maisemissa, mutta päätti kerran hakea muualle. Vaalilaulua edeltävänä lauantaina hän saapui Tampereelle veljensä Johnin luo aikomuksenaan jatkaa matkaa kohti pohjanmaata ensimmäisellä aamujunalla. Kaupungilla hän yhytti veljensä Ivarin ja ostettuaan kirjakaupasta vastailmestyneet Hj. Nortamon Raumlaiset jaaritukset, he menivät Johnin ja Alman luo. Yö kului rattoisasti jaarituksien metkuille naurettaessa. Alma yritti nukkua ollakseen ajoissa jalkeilla. Herätessään hän havaitsi junan jo menneen ja naurunremakoiden yhä kaikuvan salista. Kaarlo palasi Karkkuun eikä tiettävästi hakenut enää muualle.

Noin 180 cm. mittainen, suurisilmäinen Kaarlo oli Bährien tapaan luonteeltaan tulinen.

 

AEA_JC          MARJAMO, ERKKI LENNART, vuoteen 1935 BÄHR

18.09.1916 Karkku – 11.03.1940 Vuosalmi

Käynyt Tyrvään yhteiskoulua, suorittanut Turun kirkkomusiikkiopiston kurssin 1938.
Vänrikki. Haavoittui ja sidontapaikalle vietäessä Iääkintämiesten vetämään pulkkaan tuli täysosuma. Erkki ja toinen lääkintämies kuolivat, toisen haavoittuessa vaikeasti. Kesti kauan ennen kuin Hilja Bähr sai selville poikansa kohtalon.

Posted by Bär/Bähr Sukuseura in eMuseo, Uutiset

Sukuseuramme vaakunoista

Keski-Euroopassa kulkiessani olen pari kertaa törmännyt markkinakojuihin, jotka myyvät sukuselvityksiä. Kympillä saa sukutaulun ja sijoittamalla lisää saa lisätietoja. Koskaan ei ole ollut aikaa/rahaa paneutua aiheeseen enemmän, mutta näyttää selvältä, että Bär-Baer -suku tai sukuja on siellä pilvin pimein. Siksi kuvasin firman nimen, jolta taulut ostin. Aiemman taulun, jonka kuvaa vielä etsin, ja jonka toivon voivani teille näyttää, ostin Venetsiasta. Siis, kun liikumme etelässä, ostakaamme näitä lisää. Mutta mistä tiedämme mikä on totta?
Jukka Vaajakallio
Posted by Bär/Bähr Sukuseura in eMuseo, Uutiset

Lapsuuden muistoja: Kultaharava ja helminauha

Kuvassa Antamo Vaajakallio vaimonsa Mairen kanssa kesällä 2006.

Vanhetessamme unohdamme lähiasiat helposti, mutta kaukaisen lapsuuden tapahtumat säilyvät muistissa niin, että ne suorastaan näkee, kuten tämänkin tapahtumasarjan.

Kesä vuonna 1925 oli kaunis ja lämmin. Olin vajaa viisivuotias pellavapää. Perheellä oli kesähuvila Järvenpäässä. Kookkaanpuoleinen pyöröhirsihuvila lasiverantoineen oli – ehkä hyvinkin vain pari vuota aikaisemmin – siirretty Terijoelta. Tuvan katossa riippui likaisenvalkoinen vanhanaikaisen kierteinen sähköjohto, jonka päässä oli messinkinen lampunpidin, armatuuri. Permanto oli maalaamatonta lautaa, jossa säännölliset naulankantarivit kertoivat lattiapalkkien paikat. Seikka, jolla on oma osuutensa tarinassa.

Vaikka Liinamammalla oli ollut kissa-astma jo pikkutytöstä asti, meillä oli kissa. Essu pelkäsi kamalasti ukkosta. Ja pelkäämistä piisasi, sillä ukonilma rakasti kesäpaikkaamme. Kun ensimmäisen kerran jyrähti, Essua vietiin sängyn alle. Siitä näkyi vain takapuoli ja hermostuneesti vispaava häntä. Kattiparka sai olla sängyn alla harva se päivä.

Taas oli ukonilma ja taivas savenharmaa. Vettä tuli kaatamalla. Istuessani näin katosta riippuvan sähköjohdon, jossa ei ollut lamppua. Sähkövirta meillä kyllä oli. Äkkiä kuului kova jyrinä. Katselin hämmästyneenä, kun lampun pitimestä levisi kuin loistavista kultalangoista muodostunut haravapurkaus. Se valui lattialle ja hävisi naulankantoihin. Kaikessa vaarallisuudessaan tämä ihmeellinen tulitanssi oli minulle, pienelle pojalle, sadunomainen ilotulitus, joka piirtyi tarkoin muistin kuvastoon. Arvelen, että tuo tuliharava hentoine mutta loistavine säkeineen käsitti parikymmentä purkausvanaa, jotka viipyivät näkyvissä sekunnin verran, kadoten lähimpään maakosketukseen, lattian rautaisiin naulankantoihin.

Livahdin ison kolmiruutuikkunan ääreen. Minulle, jonka naama ylsi juuri mukavasti ikkunalaudan yläpuolelle, se oli suosikkipaikka. Oli pimeää, vaikka oli keskipäivä. Sade valui rankkana ilmeettömältä taivaalta. Äkkiä salama iski valtavan räjähdyksen tavoin alas tyhjälle heinäpellolle. Näin jotain, jota en koskaan aikaisemmin enkä koskaan sen jälkeen ole nähnyt. Taivaan ja myrskyisen maiseman halkaisi jättimäinen helminauha: todellakin, sarja loistavia, pyöreitä huikaisevan kirkkaita erillisiä tähtiä säännöllisin välimatkoin. Tämä luonnon hohtava jättiläisommel yhdisti toisiinsa maiseman kaksi puoliskoa. Se viipyi juoksevana nauhana silmissäni, ilmeisesti verkkokalvon jälkikuvana. Tänäkin päivänä tuo kuva ilmestyy näkökeskukseeni, johon se tallentui yli 80 vuotta sitten. Olin nähnyt jotain ihmeellistä ja tuiki harvinaista, jota vain harvalle onnelliselle on suotu: helminauhasalaman.

Antamo Vaajakallion muistelu kotonaan Muuramessa 2007
(1920-2008; Sininen kirja: taulu V B 91; uusi merkintä AAB_IG)

(alkuperäisestä tekstistä toimittanut Paula Virmasalo)

Posted by Paula Virmasalo in eMuseo
Neljän sukupolven yhteinen kastemekko

Neljän sukupolven yhteinen kastemekko

Kastemekko on valmistettu Tampereella J. Tirkkosen lanka-ja kangaskaupassa vuonna 1910 Karkun silloisen kanttorin Kaarlo Bährin (1880-1936) ja puolisonsa Hilja s. Lehtosen (1886-1962) tyttärelle Ailille.

Mekossa on sittemmin kastettu kanttorin lasten Ailin ja Antin jälkeläiset. Helmaa koristavat kaikkiaan siinä kastettujen 23 lapsen vaalean punaisella ja vaalean sinisellä kirjaillut nimikirjaimet ja vuosiluvut. Kastemekko on luovutettu Tyrvään seudun museon kokoelmiin.

Kaarlo Bähr on oluttehtailija Frederik Carl Christian Bärin (1841-1882) ja puolisonsa Maria Louise s. Gelanderin (1842-1923) poika. Christian Bär muutti Suomeen vuonna 1861 Kööpenhaminasta.

 

Kastettujen lasten nimikirjaimet on kirjattu puvun helmaan

       

Kastemekkoon kirjaillut nimet ja vuosiluvut löydät suljetulta osastolta.

Lähde: Ritva-Liisa Havas

Posted by Paula Virmasalo in eMuseo