Bär/Bähr-sukua -rintamerkki

25,00 

Sukuseuran rintamerkki, 3D-tulostettu, muovia, pronssijäljitelmä.

Varastossa

Osasto:

Kuvaus

Teollinen muotoilija Jukka Vaajakallio on suunnitellut sukuseurallemme uuden ”Bär/Bähr -sukua” -rintamerkin ja kertoo sen synnystä:
Kun raamattuja alettiin painaa Gutenbergin kirjapainossa 1600-luvulla, painokirjasimet, patriisit olivat hyvin tämän merkin näköisiä puukirjasimia – paitsi tietenkin peilikuvina. Puiset kirjasimet, mitä merkissä käytetty kirjasintyyppi ”Gutenberg Bibeln” matkii, kuluivat nopeasti. Isäni Antamo kertoi minulle lapsena, että Gutenbergin painotekniikka miltei tuhosi Keski-Euroopan pyökkimetsät, kun kirjasimia kului valtavia määriä.

Kultasepät tekisivät tällaisen merkin käsityönä kaivertamalla juusto- tai mehiläisvahasta juuri merkkimme kaltaisen esineen, jonka päälle sitten kaadettaisiin chamottisavivelli. Kun savi olisi kuivunut, savimuotissa olevan vahan päälle kaadettaisiin sula pronssi, joka sulatettuaan vahan jähmettyisi vahan muotoon ja saataisiin esille kun savimuotti särjetään. Kun pronssi olisi patinoitu vaikkapa sitruunahapolla, sen julkisivu kiillotettaisiin ja lakattaisiin. Näin saataisiin paljon hienomman näköinen merkki kuin mitä nyt on tarjolla, mutta kultaseppä saattaisi pyytää moisesta useampia satoja euroja tai kieltäytyä koko puuhasta.

Nykyaikana tällainen merkki syntyy kätevämmin. Hain netistä oikean ”fontin”, jossa tein kaksiulotteisesta grafiikasta kepulikonstilla kolmiulotteisen esineen. Syntyneen 3D-tiedoston vein sitten ohjelmaan, joka muutti sen 3D-printtereiden ymmärtämään tiedostomuotoon, joka muutettiin vielä 3D-printterini ohjelmalla sellaiseen muotoon, jota ymmärtää vain minun 3D-printteri.

Hankin nettikaupasta sellaista printterimuovia, johon on sekoitettu pronssijauhetta ja printtasin merkin. Kirjainten julkisivut maalasin muovimallarin maalilla neljään kertaan. Merkin taakse kiinnitin neulan, liiman ja kahden ruuvin avulla. Ja eipä aikaakaan, merkki oli valmis”.